Middelburg

Folklore Festival Walcheren

Logo

Het 19e Folklore Festival Walcheren

Het 19e Folklore Festival Walcheren in Oost-Souburg was op  vrijdag 13 en zaterdag 14 september 2019 in de grote tent op de Karolingische Burg. De groepen kwamen uit Nederland en België. Het Folklore Festival Walcheren wordt georganiseerd door de Dans- en Folkloregroep Medioburgum-Walacra.

Het programma.

Het programma van het  19e Folklore Festival Walcheren kan hier gedownload worden.

Op zondagmiddag 15 september 2019 gaven de diverse onderdelen van  de Muziekvereniging Vlijt en Volharding concerten in de grote tent op de Karolingische Burg. Aansluitend is de BurgPlayIn.

Klik hier voor de foto’s.

Een korte beschrijving van de deelnemende groepen:

Dans- en Folkloregroep Medioburgum-Walacra

Op 30 april 2014 hebben de Dans- en Folkloregroep Walacra en de Folkloristische Dansgroep Medioburgum besloten verder te gaan onder de naam: Dans- en Folkloregroep Medioburgum-Walacra.

In beide verenigingen liep het ledenaantal sterk achteruit en bedreigde opheffing de groepen. Dit werd voorkomen door samen te gaan.

De dansgroep brengt een aantal oude dansen ten tonele, deels van Zeeuwse oorsprong, deels geïmporteerd van buiten de provincie waarna de danspassen en de muziek op de Walcherse dorpen een eigen leven kregen. Door de jaren heen kregen ook deze geïmporteerde dansen een Zeeuws karakter.

De dansgroep heeft eveneens een kindergroep. Zij zullen optreden op zaterdagmiddag 14 september in de festivaltent en in de Kanaalstraat te Oost-Souburg.

Babbelaars bakken en de verkoop daarvan spelen een grote rol. Het geeft de mogelijkheid om o.a. aan buitenlandse festivals mee te doen.

De Spierdijker Dansers

Het waren Piet Schilder en Hans Overtoom, die in 1935 de Spierdijker dansgroep oprichtten. Hans Overtoom was een boven-meester en Piet Schilder speelde op de mook. Een mook is een trek-harmonica.Gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog zorgden er helaas voor dat de groep uiteen viel. Gelukkig vond er een heroprichting plaats in 1976.

Spierdijk ligt vlak bij Hoorn in Noord-Holland. De streek daar noemt men West-Friesland. De groep treedt op in de Westfriese klederdracht. Opvallende onderdelen uit die dracht: de Westfriese kap gedragen door de vrouwen en de zwarte hoge hoed van de mannen.Hun dansprogramma bestaat uit walsen, polka’s, salon- en boerendansen.

De Boezeroenen

De Boezeroenen tellen meer dan honderd leden die volgens leeftijd zijn verdeeld over verschillende afdelingen

Zij komen uit Kuringen, dat bij Hasselt in België ligt. De groep werd opgericht in 1976 en stelt zich als doel het in leven houden en uitdragen van de Vlaamse tradities en volkskunst via volksdans en volksmuziek. Daarbij maakten zij ook eigen danscreaties gebaseerd op traditionele Vlaamse danspassen en dansfiguren.

Het is de Tienergroep, die naar Oost-Souburg komt om hun dansen aan ons te tonen. Uiteraad dragen zij dan de traditionele Vlaamse kledij. Ieder jaar zijn ze betrokken bij de Meiboomplanting in Vlaanderen.

Dansgroep Vlissingen Internationaal

Grad na More, zo heet de demonstratiegroep van Dansgroep Vlisisngen Internationaal. Grad na More betekent Stad aan Zee en daar wordt dus Vlissingen mee bedoeld.

Ze demonstreren boeiende dansen o.a. uit de Balkanlanden en Rusland in schitterende kostuums.

Zaterdagavond 14 september laten zij ons een serie dansen uit Roemenië en Rusland  (Caucasusgebied) zien.

Op vrijdagavond treedt een andere groep van Dansgroep Vlissingen Internationaal op: Isradans.

Energieke hedendaagse Israëlische dansen laten ze zien, maar ook andere stijlen van Israëlische dansen, b.v. Chassidische dansen en dansen die werden gemaakt in Israël in de vijftiger en zestiger jaren.

Bruinisser Visserskoor

Dit koor is opgericht in 1992. Enthousiate zangers begeleid door een zevental muzikanten zingen onder leiding van dirigente Nelleke Bruggeman vissersliedjes en zeemansliederen.

Ze treden regelmatig op buiten Bruinisse tijdens visserijfeesten, in zorginstellingen en op festivals.

Op vrijdagavond 13 september zingen zij tijdens ons festival tweemaal een half uur. We zullen ongetwijfeld bekende liederen horen zoals: Rolling Home, Shennadoah en West-Zuidwest van Ameland.

Scharretjoe

Ongeveer 70 mannen en vrouwen oefenen ieder donderdagavond in Café de Concurrent in Vlissingen hun repertoire onder leiding van dirigent Lucas van Waeyenberge en begeleid door Monty van Belzen en Marten de Haan op accordeon.

Ze noemen zichzelf een smartlappenkoor.

Ze zingen vlotte liedjes zoals ’Aan de Amsterdamse grachten’, smartlappen zoals ’Achter in het stille klooster’, zeemansliedjes en moderne liedjes.

Op zaterdagavond 14 september zullen zij twee keer optreden.

Muziekvereniging Vlijt en Volharding (V&V)

Deze harmonievereniging komt uit Oost-Souburg en werd aldaar opgericht in 1921 onder de naam ’Tot Steun in den Strijd’.

Enkele jaren later, in 1925 werd de huidige naam aangenomen.

Er zijn ongeveer 100 leden verdeeld over verschillende orkestgroepen.

Twee orkestgroepen treden vrijdagavond 13 september op van 19:00-20:00 uur: de Samenspeelgroep en het Jeugdorkest.

Op zaterdag 14 september loopt een orkestgroep van Vlijt en Volharding voorop bij de optocht met drie dansgroepen door Oost-Souburg. Die optocht begint om 13:00 uur.

Vlijt en Volharding organiseert op zondag 15 september van 13:00-18:00 uur een eigen aktiviteit onder de naam Concert en BurgPlayIn.

Humoreske

Humoreske is het amusementsorkest van de Juliana Korpsen uit Middelburg.

Zoals de naam al doet vermoeden: het orkest speelt fijne, afwisselende muziek met een knipoog. En dat zorgt vooral voor plezier! Het orkest speelt dixie-land-achtige muziek, Nederlands repertoire en evergreens in afwisselende stijl. Alle muziekstukken worden voor dit orkest gearrangeerd en zijn daardoor allemaal uniek. De muzikanten verzorgen met hun afwisselend repertoire optredens in winkelcentra, verzorgingstehuizen, op campings en feestjes, dansavonden, personeelsavonden en ook concerten.

De naam van het orkest is ontleend aan de klassieke muziek. Een humoreske is een muziekstuk waarin lichtvoetigheid, scherts, lichte weemoed en sentimentaliteit hand in hand gaan. Dit is ook precies de manier zoals het orkest werkt

***

 

Het 18e Folklore Festival Walcheren

Het 18e Folklore Festival Walcheren in Oost-Souburg was op  vrijdag 7 en zaterdag 8 september 2018 in de grote tent op de Karolingische Burg. De groepen kwamen uit Nederland en Noorwegen. Het Folklore Festival Walcheren werd georganiseerd door de Dans- en Folkloregroep Medioburgum-Walacra.

Het programma.

Het programma van het  18e Folklore Festival Walcheren kan hier gedownload worden.

Op zondagmiddag 9 september 2018 gaven de diverse onderdelen van  de Muziekvereniging Vlijt en Volharding concerten in de grote tent op de Karolingische Burg. Aansluitend was de BurgPlayIn.

Zie bovenstaand programma.

Foto’s

De foto’s staan hier.

Het fotoboekje staat hier.

Een korte beschrijving van de deelnemende groepen:

Dans- en Folkloregroep Medioburgum-Walacra

Op 30 april 2014 hebben de Dans- en Folkloregroep Walacra en de Folkloristische Dansgroep Medioburgum besloten verder te gaan onder de naam Dans- en Folkloregroep Medioburgum-Walacra.  Op dinsdag 1 juli 2014 is de acte met de nieuwe statuten getekend.

Met haar dansgroep brengt de vereniging een aantal oude dansen ten tonele, deels van Zeeuwse oorsprong, deels geïmporteerd van buiten de provincie waarna de danspassen en de muziek op de Walcherse dorpen een eigen leven kregen. Door de jaren heen kregen ook deze geïmporteerde dansen een Zeeuws karakter. Bij sommige dansen is het onderscheid met dansen van buiten de provincie duidelijk te horen en te zien. Bij andere dansen zijn er vaak overeenkomsten te herkennen met de dansen uit de andere provincies.

De dansen worden uitgevoerd onder begeleiding van een of meerdere muzikanten en tussen de dansjes door wordt uitleg gegeven over de kleding die onze dansers dragen: de dracht van het Middelburgse Ambacht met de daarbij behorende gouden en zilveren sieraden.

De kindergroep van onze vereniging bestaat uit meer dan 20 jongens en meisjes in leeftijd variërend van 3 tot 10 jaar. Ook zij laten, in de klederdracht, een aantal oude kinderliedjes en -spelletjes zien.

De babbelaarbakkers vullen de vereniging aan met het op ambachtelijke wijze bereiden van het bekende Zeeuwse snoepgoed.

De Kindergroep van de Dans- en Folkloregroep Medioburgum-Walacra

De voormalige Dans- en Folkloregroep Walacra heeft sinds haar oprichting in 1978 een kindergroep gehad. De eerste jaren waren het de kinderen van de dansende leden. In 2004 startte er opnieuw een kindergroep en nu waren de jonge dansers en danseressen de kleinkinderen van de leden, aangevuld met vriendjes en vriendinnetjes.De juffen Christien en Francien zijn nog steeds enthousiast. De kindergroep heeft momenteel 10 leden. Kinderen die dit leuk vinden, zijn van harte welkom om de kinderdansgroep te versterken. De leeftijd van de kinderen is van 3 tot 11 jaar. De kinderen treden op in de klederdracht van Walcheren en de jongste draagt een jurkje. Het ziet er allemaal net zo uit als vroeger. De kinderen oefenen 1 keer per maand en leren oude en nieuwe dansen en spelletjes. Zij treden ongeveer 5 keer per jaar op, vaak voor ouderen. Zij vinden dat heel leuk en zij zingen de bekende liedjes mee.

Folkedansgruppen Baeringen

Folkedansgruppen Bæringen is een Noorse volksdansgroep die behoort tot een gemeente net ten Westen van Oslo. De groep is opgericht in 1987 en 26 leden komen dit jaar naar Nederland. De groep heeft wekelijkse repetities en organiseert danscursussen voor de lokale gemeenschap evenals “open avonden” waarbij
iedereen kan meedoen met de dans. Voor de repetitie en de uitvoeringen wordt altijd levende muziek gebruikt.
Bæringen onderhoudt vriendschappelijke betrekkingen met andere dansgroepen in Denemarken, Zweden en Nederland (Medioburgum-Walacra). Ze hebben tournee’s gemaakt in Schotland, Ierland, Estland, USA, Nederland, Hongarije, Slowakije, Denemarken, Zweden, Duitsland en Oostenrijk. Bij
uitvoeringen in Noorwegen of in het buitenland dragen de dansers traditionele volksdracht die “Bunad” heet. De groep is voor de tweede keer onze gast. De eerste maal waren ze hier in 2004, maar ze waren zeer enthousiast toen ze weer een uitnodiging van ons kregen. Ze zeiden dan ook volmondig ja en hier zijn ze dan.

 
De Blokkerder Dansgroep

De Blokkerder Dansgroep is opgericht in 1978 en telt 40 leden, waaronder zes muzikanten. Er wordt gedanst in kleding, welke in West-Friesland werd gedragen tussen 1880 en 1920.Het is de daagse boeren uitgaansdracht, met hulletje, boeren hoedje, eenvoudige sieraden, en schort (boezeltje) en zwarte beugeltas voor de dames.  De heren het zwarte pak bestaande uit broek, vest en jas (billentikker) en de West-Friese boeren pet.
Er wordt op schoenen en op klompen gedanst, dan wel met blauwe werkschort voor de dames en boerenkiel met rode zakdoek voor de mannen.
Het programma bestaat uit Walsen, Polka’s en Boerendansen, afgewisseld door liedjes en voordrachten in het West-Fries. Zij verzorgen optredens in binnen- en buitenland, verzorgingshuizen, voor seniorenclubs, de Zonnebloem, het Rode Kruis en in hotels voor toeristen. Zij zijn regelmatig op
nationale en internationale manifestaties. En vanmiddag zijn ze hier. Geef ze een groot applaus.

Folkloristische Dansgroep Wiej Schotst Vedan

In de Gelderse Achterhoek, ligt het dorpje Barchem, de plaats waar in 1968 de Folkloristische dansgroep “Wiej Schotst Vedan” is opgericht. Sindsdien laat de groep op enthousiaste en ongedwongen wijze mensen in binnen- en buitenland kennis maken met de folklore uit de streek.
Dit gebeurt door zang, dans en presentatie van de klederdracht. De groep treedt op in de kleding zoals de boeren in de regio die omstreeks 1900 droegen. Een aantal muzikanten met harmonica en accordeon verzorgt de muziek. Op festivals in heel Europa is de groep met veel succes opgetreden. En nu hier te gast.

Ons Boeregoed

Ons Boeregoed is een vereniging tot instandhouding van het Zeeuws cultureel erfgoed. De vereniging is op 8 maart 1990 opgericht te Kruiningen en heeft als hoofddoel om de unieke klederdrachten van Zeeland voor het nageslacht te bewaren. Daarnaast probeert de vereniging oude Zeeuwse gebruiken in ere te houden of waar mogelijk in ere te herstellen. Ook tracht ze de Zeeuwse dialecten te bewaren. Daarom wordt er op alle bijeenkomsten Zeeuws dialect gesproken.

Activiteiten

Momenteel heeft de vereniging circa 190 leden. Omdat men vaak met het gehele gezin lid is, komt het totaal op circa 400 leden. Binnen de vereniging zijn er verschillende subgroepen gevormd waarvan de meeste in en buiten Zeeland, en een enkele keer buiten Nederland, optredens verzorgen. Naast de optredens, de repetities van de subgroepen en vergaderingen worden er binnen de vereniging diverse activiteiten georganiseerd voor en door leden. Voorbeelden hiervan zijn de maandelijkse soosavonden en de boerenmaaltijd. Sinds 1999 beschikt Ons Boeregoed over een eigen verenigingsgebouw, genaamd ‘t Zael’of, waarin de meeste activiteiten plaatsvinden.

Het Country Gelegenheid Team KMW

Wij zijn het Country Gelegenheid Team KMW.

Bestaan uit:

Het Country Dj en Presentatie Team KMW, zelfvoorzienend in geluid apparatuur. Een wisselend Demo Country Line Dancing Team, en een mogelijkheid om ons Country Team uit te breiden, met: Country zangeres, -zanger, -duo, -trio of -band, Dog Dancing Act’s, Playback act’s, Workshops Country line Dancing, Rolstoel Country Line Dancing.

Voor verdere informatie: kmw@zeelandnet.nl

Shantykoor Zuid West 10

Wij zijn niet zomaar een standaard shantykoor uit Terneuzen en niet alleen een gemengd koor bestaande uit 25 leden dat de maritieme volksmuziek hoog in het vaandel heeft, maar we brengen ook nog eens amusement en show! Elke week wordt er trouw gerepeteerd en het resultaat is duidelijk te horen en te zien tijdens een optreden.

D​e gekozen nummers zijn zeker niet alledaags: shanty’s, internationale liederen, volksliedjes, oude ballades. Zuid West 10 zingt het allemaal. Solisten zorgen voor een verrassende afwisseling en het acteervak is hen niet vreemd.

Zuid West 10 wordt muzikaal begeleid door een eigen groep muzikanten. ​Een keur aan instrumenten wordt door hen bespeeld, onder andere accordeon, gitaar, basgitaar, mandoline, viool, fluit, mondharmonica enz. ​Bij elk nummer zorgen zij voor een vakkundige, overtuigende en -indien nodig- gevoelige manier van begeleiden.

Zowel koor als muzikanten staan onder deskundige leiding van een dirigent. Haar vakmanschap, haar scherpe oor en strenge hand brengen het beste in de koorleden en muzikanten naar boven.
​Zij voorziet het koor van meerstemmige samenzang en stimuleert tevens de eigen inbreng van muzikanten en zangers.

Aan festivals en koorzangwedstrijden in binnen- en buitenland wordt door Zuid West 10 actief meegedaan. Hierdoor  staan er in de prijzenkast al aardig wat trofeeën.
​Een van de vele lovende juryuitspraken: “Een unieke presentatieve manier op zang- en muziekgebied” en “….entertainment  wat het publiek weet te boeien”.

Shantykoor Neptunus

De muzikale rondreis van Shantykoor Neptunus begon op 8 december 2000. Aanvankelijk werd  gestart met enkele zangers, een accordeonist en een muzikaal leider. Op zaterdag 7 juli 2001 kreeg  het koor zijn vuurdoop, het eerste openbare optreden werd gegeven in eetcafé Kerkwerve tijdens het  haringfeest aldaar. De eerste dirigent was Adrie van Heeze. in een kamertje bij hem thuis werd er  gereperteerd. Later werd uitgeweken naar het Steenszwaenshof afgewisseld met het MFC Zierikzee  en ‘t Zuudende in Kerkwerve. ‘t Zuudende werd later onze vaste repetitieruimte. Met het vertrek van  Adrie van Heeze werd accordeonist Piet van Dongen gebombardeerd als muzikaal leider. onder zijn  bezielende leiding groeide ons koor uit tot 20 zangers, 2 accordeonisten, een gitarist, een violist(e) en  een bassist. Met Piet van Dongen werden 2 cd’s gemaakt. De eerste, “de Grevelingen”, werd in 2005  gepresenteerd. deze cd bevat maar liefst 23 nummers met in totaal zo’n 33 melodiën. het merendeel  van deze nummers waren toen nog 2 stemmig. in 2009 werd onze tweede cd gepresenteerd met de  toepasselijke naam “aan de Oosterschelde” Het werd een prachtige cd met vierstemmige nummers.  Ook werd het een cd met een memorabel karakter. onze Violiste Margreet Kuypers en  spreekstalmeester Ad de Graaf waren kort voor de presentatie overleden. Voor hen werden  respectievelijk “Now is the hour” en “the Mermaid” als eerbetoon op de cd gezet zodat we hen nooit  meer zouden vergeten. Na de cd-presentatie besloot Piet van Dongen (ook hij ontviel ons in 2015)  dat het voor hem genoeg was. Hij werd opgevolgd door Jaap Colijn, waar het helaas niet mee klikte.  Elvira Vos nam de honeurs waar tot in dat zelfde jaar, 2009, Koos van Terphoven zich over ons koor  ging ontfermen. Met Koos werd het koor weer wat levendiger en er werden een flink aantal nieuwe  nummers aan ons repertoire toegevoegd. Helaas duurde dit niet lang omdat Koos in 2012 besloot  om naar Portugal te emigreren. Waarna het tijdperk Annemarie Simonse aanbrak. Zij kwam eind  2012 bij ons koor als dirigente. Met Annemarie werd ons koor naar een (nog) hoger niveau getild. Zij  had de “stoere” mannen behoorlijk onder de duim. Ook met Annemarie werd ons repertoire  behoorlijk uitgebreid wat resulteerde in cd nummer 3. “de Kering” werd onze mooiste cd tot nu toe.  Prachtige vierstemmige nummers worden afgewisseld met vrolijke deuntjes. De cd werd uitgebracht  in 2015. Begin 2016 werd olv. Annemarie ons 15 jarig bestaan gevierd in de Grote kerk van Zierikzee  tbv. KiKa. Een volle kerk en een mooi bedrag opgehaald voor die ontzettend belangrijke stichting. Dit  was voor Annemarie het hoogtepunt want ook zij vond het welletjes na 4 jaar. Zij werd opgevolgd  door onze huidige dirigent Monty van Belzen. Onder Monty vaart Neptunus weliswaar een iets  andere koers, huidige nummers veranderen iets en er werden meteen een stuk of 10 nieuwe  nummers aan ons repertoire toegevoegd. Waar onder een Zweeds nummer en de Samoasong een  nummer uit Polinesië. Momenteel beschikt ons koor over 26 zangers en een 5 koppig orkest. op naar  20 jaar Neptunus!

Muziekvereniging Vlijt en Volharding

Vlijt en Volharding is op 8 augustus 1921 opgericht in Oost-Souburg, als harmonievereniging onder de nog heldhaftiger naam ‘Tot Steun in den Strijd’. De huidige naam werd aangenomen in 1925. De vereniging telt circa 100 leden en bestaat uit leerlingen(groepen), de slagwerkgroep, het jeugdorkest en het grote fanfareorkest.

Fanfare Het fanfareorkest bestaat uit circa vijftig muzikanten en komt uit in de eerste divisie. De fanfare neemt regelmatig deel aan concoursen en speelt sinds 1957 onafgebroken in de hoogste afdeling van de landelijke muziekbond KNFM.

Jeugdorkest

Het jeugdorkest van Vlijt & Volharding bestaat sinds 1958. Momenteel bestaat het uit ongeveer 25 muzikanten in de leeftijd van 12 tot 23 jaar. Kinderen die bij Vlijt op blokfluit beginnen stappen na een paar jaar over op een ander blaas- of slagwerkinstrument. Na een jaar les gehad te hebben komen ze in het samenspeelgroepje waarin ze met leeftijdsgenoten alvast oefenen in meerstemmig spelen. Na verloop van tijd stromen ze dan door naar het jeugdorkest. Omdat de jongste muzikanten in het jeugdorkest naast de oudere en meer ervaren muzikanten komen te zitten leren ze met wat hulp snel hun partij te spelen in het orkest

Sinds 2014 staat zowel het jeugdorkest als de fanfare van V&V onder leiding van Albert-John Vervorst (1980). Van 2000 tot 2009 stond hij ook al voor het orkest.

De Woody’s kwintet

De Woody’s kwintet is een enthousiaste groep meiden bestaande uit vier saxofonisten en een slagwerkster. Zij spelen op houtinstrumenten en ook de percussie is van hout vandaar de naam Woody’s! Ze hebben veel plezier in het maken van muziek en spelen verschillende stijlen muziek van klassiek, pop, rock, dance tot klezmer en zijn daarom inzetbaar op verschillende evenementen en festiviteiten.
Ons kwintet bestaat uit:

Carolijn Feij              – sopraansaxofoon
Hanneke Wijkhuijs – altsaxofoon
Esmee Traas              – tenorsaxofoon
Nathalie Broers         – baritonsaxofoon
Roos van Brakel        – slagwerk

*********

Het 17e Folklore Festival Walcheren

Het 17e Folklore Festival Walcheren in Oost-Souburg is op  8 en 9 september 2017 gehouden. De groepen kwamen uit Nederland en België. Het Folklore Festival Walcheren werd georganiseerd door de Dans- en Folkloregroep Medioburgum-Walacra.

De fotoreportage vindt men hier.

De video van de Valeta vindt men hier

Een korte beschrijving van de deelnemende groepen:

Dans- en Folkloregroep Medioburgum-Walacra

Op 30 april 2014 hebben de Dans- en Folkloregroep Walacra en de Folkloristische Dansgroep Medioburgum besloten verder te gaan onder de naam Dans- en Folkloregroep Medioburgum-Walacra.  Op dinsdag 1 juli 2014 is de acte met de nieuwe statuten getekend.

Met haar dansgroep brengt de vereniging een aantal oude dansen ten tonele, deels van Zeeuwse oorsprong, deels geïmporteerd van buiten de provincie waarna de danspassen en de muziek op de Walcherse dorpen een eigen leven kregen. Door de jaren heen kregen ook deze geïmporteerde dansen een Zeeuws karakter. Bij sommige dansen is het onderscheid met dansen van buiten de provincie duidelijk te horen en te zien. Bij andere dansen zijn er vaak overeenkomsten te herkennen met de dansen uit de andere provincies.

De dansen worden uitgevoerd onder begeleiding van een of meerdere muzikanten en tussen de dansjes door wordt uitleg gegeven over de kleding die onze dansers dragen: de dracht van het Middelburgse Ambacht met de daarbij behorende gouden en zilveren sieraden.

De kindergroep van onze vereniging bestaat uit meer dan 20 jongens en meisjes in leeftijd variërend van 3 tot 10 jaar. Ook zij laten, in de klederdracht, een aantal oude kinderliedjes en -spelletjes zien.

De babbelaarbakkers vullen de vereniging aan met het op ambachtelijke wijze bereiden van het bekende Zeeuwse snoepgoed.

De Kindergroep van de Dans- en Folkloregroep Medioburgum-Walacra

De voormalige Dans- en Folkloregroep Walacra heeft sinds haar oprichting in 1978 een kindergroep gehad. De eerste jaren waren het de kinderen van de dansende leden. In 2004 startte er opnieuw een kindergroep en nu waren de jonge dansers en danseressen de kleinkinderen van de leden, aangevuld met vriendjes en vriendinnetjes. Wat niet veranderd is: de juffen Rinie, Christien en Francien zijn nog steeds enthousiast. De kindergroep heeft momenteel 16 leden. Kinderen die dit leuk vinden, zijn van harte welkom om de kinderdansgroep te versterken. De leeftijd van de kinderen is van 3 tot 11 jaar. De kinderen treden op in de klederdracht van Walcheren en de jongste draagt een jurkje. Het ziet er allemaal net zo uit als vroeger. De kinderen oefenen 1 keer per maand en leren oude en nieuwe dansen en spelletjes. Zij treden ongeveer 5 keer per jaar op, vaak voor ouderen. Zij vinden dat heel leuk en zij zingen de bekende liedjes mee.

 

Ons Boeregoed

Ons Boeregoed is een vereniging tot instandhouding van het Zeeuws cultureel erfgoed. De vereniging is op 8 maart 1990 opgericht te Kruiningen en heeft als hoofddoel om de unieke klederdrachten van Zeeland voor het nageslacht te bewaren. Daarnaast probeert de vereniging oude Zeeuwse gebruiken in ere te houden of waar mogelijk in ere te herstellen. Ook tracht ze de Zeeuwse dialecten te bewaren. Daarom wordt er op alle bijeenkomsten Zeeuws dialect gesproken.

Activiteiten

Momenteel heeft de vereniging circa 190 leden. Omdat men vaak met het gehele gezin lid is, komt het totaal op circa 400 leden. Binnen de vereniging zijn er verschillende subgroepen gevormd waarvan de meeste in en buiten Zeeland, en een enkele keer buiten Nederland, optredens verzorgen. Naast de optredens, de repetities van de subgroepen en vergaderingen worden er binnen de vereniging diverse activiteiten georganiseerd voor en door leden. Voorbeelden hiervan zijn de maandelijkse soosavonden en de boerenmaaltijd. Sinds 1999 beschikt Ons Boeregoed over een eigen verenigingsgebouw, genaamd ‘t Zael’of, waarin de meeste activiteiten plaatsvinden.

De Hoogwouder Dansers

De Hoogwouder Dansers zijn in 1966 opgericht en nog steeds volop in beweging. Een van de oprichters was Adriaan Donker, die aan Hoogwoud ook een museum heeft nagelaten: Museumboerderij West-Frisia. Er werd toen een dorpsfilm opgenomen, waarin door de deelnemers het West-Fries kostuum werd gedragen. De groep bestaat uit 48 leden en heeft als doel het uitdragen van de West-Friese folklore. Met 10 dansparen worden walsen, polka’s en boerendansen gedanst in kledingdracht en sieraden uit de periode rond het jaar 1900.

Dit alles wordt ondersteund door een orkest, bestaande uit een viool, accordeons en een bas. Tijdens de optredens, waarbij de dansen natuurlijk heel belangrijk zijn, vertellen ze ook over de dansen, kleding en sieraden, waarbij vooral de mooie, veelal gouden, kappen een pronkstuk zijn.
De oprichters hadden destijds al in korte tijd voldoende leden om een dansgroep te beginnen. Ook nu, 50 jaar later, wordt er nog volop opgetreden. De groep heeft diverse reizen gemaakt naar Japan en diverse landen in Europa en treedt vaak op voor bewoners van verzorgingshuizen. Maar ook met grote regelmaat zijn er optredens voor Amerikaanse toeristen op cruiseschepen.

Danspas Wijnendale

Met Danspas Wijnendale staat plezier maken en genieten van samen dansen voorop. Ze leren traditionele dansen van over de hele wereld maar hebben ook aandacht voor typische Vlaamse Volksdansen. Om de 14 dagen is er dansles door een ervaren lesgever.

De danslessen gaan door om de 14 dagen op donderdagavonden in de bovenzaal van tribune van voetbalstadion de Velodroom (Bruggestraat 29, 8820 Torhout).
Naast de danslessen zijn er ook boeiende nevenactiviteiten: familiedag, verbroedering, optredens, animatie tijdens kerst voor kinderen, …

Die Spelewei

Die Spelewei is een volksdansvereniging uit Westerloo met een honderdtal leden. De verschillende groepen zijn volgens leeftijd verdeeld en worden begeleid door ervaren dansleiders.

Die Spelewei brengt voornamelijk Vlaamse dansen. Zowel dansen uit de ‘tijd van toen’ als nieuwe creaties. Alle groepen van Die Spelewei verzorgen meermaals per jaar optredens en zijn een graag geziene gast op folklorefestivals in binnen- en buitenland. De groep wordt altijd vergezeld van live muzikanten en staat garant voor kleurrijke en boeiende optredens dankzij de prachtige klederdrachten en de authentieke attributen zoals klompen,
stelten, meiboom en houten jukken.

Humoreske

Humoreske is het amusementsorkest van de Juliana Korpsen uit Middelburg.

Zoals de naam al doet vermoeden: het orkest speelt fijne, afwisselende muziek met een knipoog. En dat zorgt vooral voor plezier! Het orkest speelt dixie-land-achtige muziek, Nederlands repertoire en evergreens in afwisselende stijl. Alle muziekstukken worden voor dit orkest gearrangeerd en zijn daardoor allemaal uniek. De muzikanten verzorgen met hun afwisselend repertoire optredens in winkelcentra, verzorgingstehuizen, op campings en feestjes, dansavonden, personeelsavonden en ook concerten.

De naam van het orkest is ontleend aan de klassieke muziek. Een humoreske is een muziekstuk waarin lichtvoetigheid, scherts, lichte weemoed en sentimentaliteit hand in hand gaan. Dit is ook precies de manier zoals het orkest werkt.

Muziekvereniging Vlijt en Volharding

Vlijt en Volharding is op 8 augustus 1921 opgericht in Oost-Souburg, als harmonievereniging onder de nog heldhaftiger naam ‘Tot Steun in den Strijd’. De huidige naam werd aangenomen in 1925. De vereniging telt circa 100 leden en bestaat uit leerlingen(groepen), de slagwerkgroep, het jeugdorkest en het grote fanfareorkest.

Fanfare
Het fanfareorkest bestaat uit circa vijftig muzikanten en komt uit in de eerste divisie. De fanfare neemt regelmatig deel aan concoursen en speelt sinds 1957 onafgebroken in de hoogste afdeling van de landelijke muziekbond KNFM.

Jeugdorkest

Het jeugdorkest van Vlijt & Volharding bestaat sinds 1958. Momenteel bestaat het uit ongeveer 25 muzikanten in de leeftijd van 12 tot 23 jaar. Kinderen die bij Vlijt op blokfluit beginnen stappen na een paar jaar over op een ander blaas- of slagwerkinstrument. Na een jaar les gehad te hebben komen ze in het samenspeelgroepje waarin ze met leeftijdsgenoten alvast oefenen in meerstemmig spelen. Na verloop van tijd stromen ze dan door naar het jeugdorkest. Omdat de jongste muzikanten in het jeugdorkest naast de oudere en meer ervaren muzikanten komen te zitten leren ze met wat hulp snel hun partij te spelen in het orkest

Sinds 2014 staat zowel het jeugdorkest als de fanfare van V&V onder leiding van Albert-John Vervorst (1980). Van 2000 tot 2009 stond hij ook al voor het orkest

Het Scheldeloodsenkoor

Het koor is 27 april 1971 opgericht door de huidige erevoorzitter Albert Veldkamp, die al jaren probeerde zijn collega’s, in navolging van het Duitse Loodsenkoor ‘Knurrhahn’ uit Kiel, aan het zingen te krijgen.

Tijdens de jaarlijkse feestavond van onze Loodsen Sociëteit, in het najaar van 1970, zaten we met enkele collega’s wat na te praten onder het genot van…

En daar begon hij weer. Om van het ‘gezeur’ af te zijn werd er gezegd: ‘Oke’, jij zorgt voor een repetitielokaal en een dirigent, dan komen wij wel zingen’.

Een paar maanden later was het voor elkaar.

De directeur van de Vlissingse muziekschool, de heer Bergman, ruimde een plaats in voor zijn nieuwe ‘koorklas’ en met twaalf zangers begonnen we.

De Provinciale Zeeuwse Courant vond het een artikeltje met foto waard, het shantyzingen in Nederland was geboren.

Het zou nog zeker tien jaar duren voor we navolging kregen.

Shantykoor de Kanaken

De Kanaken is een Shantykoor uit Bergen op Zoom. Het koor is opgericht in het voorjaar van 2003 door Jacques Bruijs die de muzikale leiding heeft. Na de zomervakantie zijn we echt begonnen aan het opbouwen van een repertoire. Een eerste stap op het podium hebben we gehad en we hopen dat er nog vele stappen zullen volgen. . De naam Kanaken komt van een volk dat leeft op een aantal eilanden in de Stille Zuidzee. Het eilandenrijk heet Nieuw Caledonië. Al eeuwenlang leven hier de Kanaken, een volk wat vooral door visvangst een goed leven wist te leiden. In 1853 is de eilandengroep als kolonie toegevoegd aan Frankrijk. Net als Australië werden de eilanden door de Fransen vooral gebruikt om er galeiboeven en politieke gevangen naar te verbannen. Het is duidelijk dat dat de nodige onrust en opstanden heeft gegeven. Er is nu een gemengde bevolking van oorspronkelijke bewoners, de Kanaken en mensen met vooral een Franse afkomst. In 1998 is besloten dat de Kanaken, met hun eilanden in de toekomst een soevereine staat zullen mogen vormen in ongeveer 15 jaar. Wij voelden ons aangesproken door de naam van dit volk. Niet alleen omdat het, net als de Nederlanders vroeger, een natie van zeevaarders is, maar ook omdat het hen nu gelukt is, ook weer net als wij na de 80 jarige oorlog, een zelfstandig land te worden. In het Hawaïaans betekent Kanaak: jongen. Het grijs mag dan misschien bij de leden van het koor overheersen, maar wij voelen ons ook zeker jong Wij noemen ons dus met trots: de Kanaken!

*********

Het 16e Folklore Festival Walcheren

Het 16e Folklore Festival Walcheren in Oost-Souburg was op  9-11 september 2016. De groepen kwamen uit Nederland, België, Duitsland en Hongarije. Het Folklore Festival Walcheren werd georganiseerd door de Dans- en Folkloregroep Medioburgum-Walacra.

Het programma van het 16e Folklore Festival Walcheren:

De fotoreportage vindt men hier

DSC_3940

Fotoboekje

voorkant festival 2016

|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|

|
|

|

|

|

|

|


Video’s

Een korte beschrijving van de deelnemende groepen:

Dans- en Folkloregroep Medioburgum-Walacra

Nieuwe Foto 12Op 30 april 2014 hebben de Dans- en Folkloregroep Walacra en de Folkloristische Dansgroep Medioburgum besloten verder te gaan onder de naam Dans- en Folkloregroep Medioburgum-Walacra.  Op dinsdag 1 juli 2014 is de acte met de nieuwe statuten getekend.

Met haar dansgroep brengt de vereniging een aantal oude dansen ten tonele, deels van Zeeuwse oorsprong, deels geïmporteerd van buiten de provincie waarna de danspassen en de muziek op de Walcherse dorpen een eigen leven kregen. Door de jaren heen kregen ook deze geïmporteerde dansen een Zeeuws karakter. Bij sommige dansen is het onderscheid met dansen van buiten de provincie duidelijk te horen en te zien. Bij andere dansen zijn er vaak overeenkomsten te herkennen met de dansen uit de andere provincies.

De dansen worden uitgevoerd onder begeleiding van een of meerdere muzikanten en tussen de dansjes door wordt uitleg gegeven over de kleding die onze dansers dragen: de dracht van het Middelburgse Ambacht met de daarbij behorende gouden en zilveren sieraden.

De kindergroep van onze vereniging bestaat uit meer dan 20 jongens en meisjes in leeftijd variërend van 3 tot 10 jaar.
Ook zij laten, in de klederdracht, een aantal oude kinderliedjes en -spelletjes zien.

De babbelaarbakkers vullen de vereniging aan met het op ambachtelijke wijze bereiden van het bekende Zeeuwse snoepgoed.

De Kindergroep van de Dans- en Folkloregroep Medioburgum-Walacra

DSC_2454De voormalige Dans- en Folkloregroep Walacra heeft sinds haar oprichting in 1978 een kindergroep gehad. De eerste jaren waren het de kinderen van de dansende leden. In 2004 startte er opnieuw een kindergroep en nu waren de jonge dansers en danseressen de kleinkinderen van de leden, aangevuld met vriendjes en vriendinnetjes. Alleen Amy is de kleindochter van een lid, Gerrit. Wat niet veranderd is: de juffen Rinie, Christien en Francien zijn nog steeds enthousiast. De kindergroep heeft momenteel 16 leden. Kinderen die dit leuk vinden, zijn van harte welkom om de kinderdansgroep te versterken. De leeftijd van de kinderen is van 3 tot 11 jaar. De kinderen treden op in de klederdracht van Walcheren en de jongste draagt een jurkje. Het ziet er allemaal net zo uit als vroeger. De kinderen oefenen 1 keer per maand en leren oude en nieuwe dansen en spelletjes. Zij treden ongeveer 5 keer per jaar op, vaak voor ouderen. Zij vinden dat heel leuk en zij zingen de bekende liedjes mee.

 

Blokkerder Dansgroep

Blokker1 lr _HDR kl x

De groep is opgericht in 1978 en telt ongeveer 35 leden en 5 muzikanten Er wordt gedanst in kleding, welke in West-Friesland werd gedragen tussen 1880 en 1920. Het is de daagse boeren uitgangsdracht, met hulletje, boeren hoedje, eenvoudige sieraden, en schort (boezeltje) en zwarte beugeltas voor de dames. De heren het zwarte pak bestaande uit broek, vest en jas (billentikker) en de West-Friese boeren pet. Er wordt op schoenen en op klompen gedanst, dan wel met een blauw werkschort voor de dames en een boerenkiel met rode zakdoek voor de mannen. Het programma bestaat uit Walsen, Polka’s en Boerendansen. Wij treden op in verzorgingshuizen – markt en cruise- schepen en in hotels voor toeristen. Daarnaast zijn wij regelmatig aanwezig op nationale en internationale manifestaties, zoals dit jaar weer tijdens de Europeade in Namur in België.

De Gorsselsche Boerendansers

2007 Groepsfoto molenDe Gorsselsche Boerendansers zijn in 1934 opgericht met als doel de folklore met oude dansen, klederdracht en folklore in het algemeen uit de jaren rond 1900 in ere te houden. De dansen werden in die jaren veel gedanst op bruiloften en jaarmarkten. De dansgroep bestaat momenteel uit 10 dansparen, een dansleider en drie muzikanten. De groep heeft aan vele binnen- en buitenlandse festivals deelgenomen o.a. in België, Duitsland, Engeland, Estland, Hongarije, Spanje en Zweden. Op dit moment treedt de groep ca. 25 keer per jaar op in verzorgingstehuizen, op jaarmarkten en braderieën.

Volksdansgroep de Foekepot

De Foekepot2Volksdansgroep de Foekepot is een demonstratiegroep van Nederlandse dansen. De groep is in 1987 ontstaan uit mensen die op een bruiloftsfeest in Ljubljana (voormalig Joegoslavië) hebben gedanst. De naam van de groep is voortgekomen uit een opmerking “we zijn een allegaartje/rommeltje bij elkaar”. Dit slaat op de dansers die uit heel Limburg komen. Zo ontstond het idee de dansgroep de naam Foekepot te geven, hetgeen een andere naam is voor rommelpot. De dansleiding is vanaf het begin in handen van Anneke Smeets, woonachtig in Neerbeek.

De naam

Foekepot is tevens de naam van een oud muziekinstrument dat in Limburg gebruikt werd bij feesten zoals ‘oud-op-nieuw’, ‘drie koningen’ en ‘carnaval’. Het instrument bestaat uit een pot welke overspannen is met een varkensblaas waarin in het midden een stok is bevestigd. Door wrijving langs deze stok ontstaat een rommelend geluid.

De groep

De groep bestaat uit 10 leden, 3 mannen en 7 vrouwen. De leeftijd van de groep is 50 jaar en ouder.
De muzikale begeleiding gebeurt via moderne audioapparatuur. Tijdens bijzondere optredens trachten wij muzikanten in te huren.

De Kleding

Wij dansen meestal in onze eigen klederdracht, die oorspronkelijk gedragen is rond 1900 aan de Maaskant tussen Maastricht en Roermond. Onze dansen worden altijd op klompen uitgevoerd. 
Wij hebben speciaal voor de Maaskant-dracht gekozen omdat hierover weinig bekend is in de Nederlandse volksdanswereld. Via de “Besjes uit Stein” verkregen wij veel informatie en zij hebben ons geholpen met de materialen en patronen. Ook hebben wij nog oude drachten op de kop kunnen tikken. Het enigste afwijkende aan onze dracht is de rok, deze is vroeger van teertije (gesponnen vlas) gemaakt. Dit materiaal is niet meer voorhanden. Bij een kledingshow lenen wij weleens de rok van het “Schippersmuseum” uit Elsloo. De variatie bij de heren is de zondagse dracht (het kostuum) en de doordeweekse dracht. (de kiel). De heren dansen nog regelmatig in het complete kostuum. Bij hoge temperaturen laten ze de overjas uit. Tijdens de dansoptredens die binnen plaatsvinden wordt de pauze opgevuld met uitleg en het showen van onze kostuum-onderdelen, inclusief de verschillende hoofddeksels.

Humoreske

Humoreske‘Humoreske’ is het amusementsorkest van de Juliana Korpsen uit Middelburg.

Zoals de naam al doet vermoeden: het orkest speelt fijne, afwisselende muziek met een knipoog. En dat zorgt vooral voor plezier! Het orkest speelt dixie-land-achtige muziek, Nederlands repertoire en evergreens in afwisselende stijl. Alle muziekstukken worden voor dit orkest gearrangeerd en zijn daardoor allemaal uniek. De muzikanten verzorgen met hun afwisselend repertoire optredens in winkelcentra, verzorgingstehuizen, op campings en feestjes, dansavonden, personeelsavonden en ook concerten.

De naam van het orkest is ontleend aan de klassieke muziek. Een humoreske is een muziekstuk waarin lichtvoetigheid, scherts, lichte weemoed en sentimentaliteit hand in hand gaan. Dit is ook precies de manier zoals het orkest werkt.

Het Westkappels Koor

jandejongefotografie79818Het koor is opgericht als gemengd koor in 1920 en had de naam Noordzeegalm. Maar aan gebrek van mannen werd het al gauw om gedoopt tot Westkappels Dameskoor. Dat bleef zo tot 2003 dan hebben we er weer een gemengd koor van gemaakt,nu aan gebrek van vrouwen. We hebben nu 14 mannen in het koor dus we mogen niet klagen. Het koor treedt nog altijd op in de originele Walcherse klederdracht,hebben in het verleden ook veel opgetreden in buitenland zoals Duitsland- België en Engeland.Het koor heeft een breed repertiore van klassiek tot liedjes van BZN- populaire liedjes en natuurlijk de meezingers die worden begeleid op accordeon.We zingen verschillende talen in Duits-Engels-Frans Italiaans en ook krontjong liedjes  zo als Toean dan Njonja en Terang Boelang waar we veel succes mee hebben.  Het koor staat onder leiding van Annemarie Simonse en onze pianiste is Lenie Stokman-de Graaf.

Bruinisser Visserskoor

Bruinisser VisserskoorHet Bruinisser Visserskoor is opgericht in 1992. In 2017 vieren wij ons 25-jarig bestaan. Wij zijn een begrip op Schouwen-Duiveland en ver daarbuiten. Momenteel telt ons koor 30 zangers uit Schouwen-Duiveland en omgeving. Het koor staat onder leiding van Nelleke Bruggeman. De muziek wordt verzorgd door 3 accordeonisten, een gitarist en een slagwerker. Ons repertoire is hoofdzakelijk Nederlandstalig en wij zingen zeemansliederen. Wij treden regelmatig op in bejaarden- en verzorgingstehuizen, op dagmarkten, bij andere festiviteiten en bedrijfsfeesten.

Volkskunstgroep Canteclaer (België)

IMG_7047In 1978 startte, vanuit de KAV (Katholieke Arbeiders Vrouwen), een bescheiden volksdansgroep, met uiteraard uitsluitend dames. De groep  groeide langzaam, en vanaf 1984 werd het een volwaardige, gemengde volksdansgroep. Sinds 1992 breidde  de groep uit met een kinder- en jeugdgroep. De kindergroep was een tijdje niet meer actief, maar werd terug opgestart in 2015.
Canteclaer beschikt over een eigen volksdansorkest. Dit orkest begeleidt de optredens van alle groepen in Canteclaer,met live muziek.  De groep treedt regelmatig op, op binnenlandse en buitenlandse festiviteiten en festivals. Wij zijn ook altijd bereid om een kleiner of grotere gedeelte van uw activiteiten op te luisteren. Er wordt regelmatig dansinitiatie gegeven voor culturele organisaties, jeugdgroepen, scholen, service-clubs…. Dit bestaat uit het voordansen van eenvoudige dansen door mensen uit de eigen groep, waarna elke danser iemand uit het publiek uitnodigt. Dit heeft telkens een zeer groot succes.

Lochberg Tanzgruppe (Hongarije)

DSCN3361De groep is in 2004 opgericht in Schambek/Zsámbék in de buurt van Budapest.
Momenteel werkt men met drie leeftijdsgroepen, kinderen, pubers en jeugd en de vereniging telt 50 leden.
De doelen van de dansgroep zijn:
. De tradities en de taal van de Hongaarse Duitsers in stand te houden.
. De klederdracht van de Hongaarse Duitsers van het Ofner-Bergland in stand te houden.
. Het lied- en dans erfgoed van de Hongaarse Duitsers in stand te houden.
. Buitenlandse contacten te onderhouden.
De Lochberg dansgroep is reeds in meerdere Europese landen te gast geweest en heeft 22 tournees achter zich. Ook aan het grootste folklorefestival , de EUROPEADE hebben ze vaker deelgenomen. Daar heeft ze ook kennis gemaakt met de groep Medioburgum.
Daar ze een bekende dansgroep zijn, voeren ze zo ongeveer 40 optredens per jaar uit. Ook op de Hongaarse televisie zijn de Lochberg danseressen vaak te zien. De groep houdt unieke tradities in ere zoals de Gang om Ostertau (een soort Paasprocessie), de Faschingsbegrabung (einde van de Vastentijd) en het Christkindlspiel (een Kerstspel). De groep voert zowel Hongaarsduitse als ook Duitse en Hongaarse dansen uit.
De Lochberg dansgroep wordt geleid door Sandra Titanilla Fuchs.

Moments of Celtic Energy (Duitsland)

Moments of Celtic EnergyDe Ierse dansformatie – Moments of Celtic Energy uit Augsburg, Duitsland – werd, o.l.v. Frauke Weinisch, in 2008 opgericht. Dit ensemble was onderdeel van „Lord of the Dance“. De dansers presenteren ierse jigs, reels en hornpipes, die op zachte of harde schoenen gedanst worden. Muzikaal worden zij begeleid door viool, accordeon, banjo, gitaar, fluit, bodhran en uilleann pipes. De laatste twee instrumenten zijn een soort trommel en doedelzak.

Tijdens de engelse inval rond 1600 in Ierland speelde de ierse cultuur zich ondergronds af. De ierse bevolking voerde hun dansen uit in het geheim thuis. Om niet gezien te worden, werden de armen strak langs het lichaam gehouden. Vandaar deze typische armhouding.

 

Het 15e Folklore Festival Walcheren

DSC_2174

Vrijdag 11 en zaterdag 12 september 2015 was het 15e Folklore Festival Walcheren in de tent op de Karolingische Burg en op de markt tijdens de Karolingische Markt in Oost-Souburg.

Onder nieuws staat het verslag van het Festival : 15-e Folklore Festival Walchere