Middelburg

Babbelaars

Voor onze vereniging is ‘het babbelaars bakken’ de belangrijkste en bijna enige bron van inkomsten. De reden hiervoor is dat wij vinden dat onze Walcherse folklore voor iedereen toegankelijk moet zijn en blijven en daarbij willen we geld een zo klein mogelijke rol laten spelen in het wel of niet kunnen uitdragen van die folklore.DSC_6269

 

Wij zijn dus zeer blij met onze  ‘babbelaarbakkers’ die ieder jaar vanaf april weer met veel plezier en Zeeuwse flair, de zomerse braderieën en markten voorzien van échte Zeeuwse babbelaars.

Onze vereniging op de Historische Markt in Veere

En voor het geval u de babbelaarkraam in uw dorp of stad nog niet tegengekomen bent, hier het recept. U kunt dan in uw eigen keuken de enige échte Zeeuwse babbelaars maken en er daarna van genieten. U bent natuurlijk óók van harte welkom op ons mooie Walcheren in Zeeland, dan komt u de bakkers vanzelf tegen!

 

 

DSC_2185W00081DSC_0993W00074DSC_0986OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Het babbelaarsrecept

Benodigdheden:

pond suiker

40 gr roomboter + een beetje extra om de marmeren plaat in te vetten

30 ml azijn

10ml water

 

Vul een pannetje met de ingrediënten, boter, suiker, azijn en water.

Laat dit koken tot de azijn verdampt is. De bellen beginnen dan weer een beetje in te zakken.

Gooi de brij op een van te voren ingevette marmeren plaat en houd dit met behulp van hittebestendige spatels (bijvoorbeeld schone plamuurmessen) in beweging (omscheppen), zodat het gelijkmatig afkoelt.

Zodra het een kneedachtige massa wordt, ga je met je handen aan de slag. Pas op, kan erg heet zijn!

Trek de brij uit elkaar tot een streng en vouw die weer dubbel om deze weer opnieuw uit elkaar te trekken.

Probeer aan te voelen wanneer de brij stevig genoeg is om een laatste keer uit te trekken tot lange strengen en leg die op de marmeren plaat waar je ze zo snel mogelijk tot babbelaars steekt. (Met je plamuurmes om de twee centimeter gleuven erin drukken tot evenredige blokjes.)

De strengen met blokjes omdraaien en als ze voldoende afgekoeld zijn, zachtjes laten vallen op de tafel, waardoor ze in blokjes uiteenvallen.

Nog even goed laten afkoelen en… smullen maar!

Tip!: Wikkel een streng babbelaarbrij om een ijsstokje. Zo krijg je een heerlijke babbelaarlolly. Leuk voor kinderfeestjes!

 

Gerrit gaat met zijn bakfiets naar markten