Zaterdag 7 november was uitgekozen voor de Medio-Walacra dag. Vanaf het Van der Valk Hotel zijn wij richting Nieuwdorp gereden naar het Bevrijdingsmuseum. We werden daar ontvangen met koffie en appelgebak. Het gezelschap werd in twee groepen gedeeld. Beide groepen werden rondgeleid door een gids.
Over de Vaste Expositie vertelt de website van het museum:
Bevrijdingsmuseum Zeeland neemt ons mee terug naar een bijzonder stuk Zeeuwse historie. Tijdens de tweede wereldoorlog bonden geallieerde militairen van diverse nationaliteiten in Zeeland de strijd aan met de Duitse bezetter. Aan beide zijden ging dit gepaard met veel doden en gewonden. Ook onder de Zeeuwse bevolking vielen vele slachtoffers.
Het museum biedt een rondgang langs belangrijke gebeurtenissen in de tweede wereldoorlog.De tentoonstelling start in de ontvangstruimte waar Kees Sinke in 1939 afscheid neemt van zijn moeder. Kees Sinke werd in 1939 opgeroepen tijdens de mobilisatie. Als je goed kijkt zie je dat zijn moeder een traantje wegpinkt. Het verhaal van Kees Sinke, die na de oorlog in Nederland ook nog werd uitgezonden naar Nederlands Indië, loopt als een rode draad door de tentoonstelling heen.
De rondgang voert ons vervolgens naar de kelder van het museum. Hier wordt een indrukwekkende film vertoond. Vervolgens loopt de museumroute van beneden naar boven en worden we in stappen meegevoerd naar de bevrijding van Zeeland.
Bevrijdingsmuseum Zeeland wil mensen ook aan het denken zetten. Daarom zijn verspreid door het museum allerlei verbindingen naar het heden, steeds met de mens centraal. Hierdoor vormt het museum een eerbetoon aan alle strijders die in Zeeland hebben gevochten voor de vrede en vrijheid waarin we vandaag in kunnen leven.
Slag om de Schelde
De Slag om de Schelde neemt in de expositie een prominente plaats in. Tijdens deze vaak “vergeten slag” die eind 1944 werd geleverd, vormden de gebieden rond de Westerschelde het strijdtoneel voor een vrije vaarweg naar het bevrijde Antwerpen. Doordat de luchtlandingen “Market Garden” bij Arnhem en Nijmegen mislukten werd het openen van de vaarweg naar Antwerpen cruciaal. De opening van de haven van Antwerpen was van cruciaal belang om troepen en voorraden snel richting het front te transporteren. De Slag om de Schelde heeft hierdoor een sleutelrol gespeeld bij de bevrijding van Nederland en de beëindiging van de tweede wereldoorlog.
Bataljon Zeeland
Het museum besteed ook aandacht aan Bataljon Zeeland. Dit bataljon bestond grotendeels uit oorlogsvrijwilligers die na de bevrijding van Zeeland wilden meevechten om zo Nederland en West Europa te bevrijden van het Juk van de bezetters. Na de tweede wereldoorlog werd het bataljon echter uitgezonden naar Nederlands-Indië om daar rust en orde te brengen.
Het vervolg van de Medio-Walacra dag
Na het bezoek zijn we naar het Van der Valk Hotel teruggereden. Hier genoten de deelnemers van deze dag een heerlijk buffet.